Okrucieństwa i artefakty. Berlińskie Muzeum Etnologiczne i wyprawa kolekcjonerska do Galicji Wschodniej - Thaden, Matthias (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2026)
Artykuł analizuje wyprawę kolekcjonerską zorganizowaną w 1942 roku przez pracowników Berlińskiego Muzeum Etnologicznego do Galicji Wschodniej, znajdującej się wówczas pod okupacją niemiecką. Wyprawa zaowocowała pozyskaniem 361 obiektów etnograficznych od miejscowej ludności, w tym przedmiotów pozyskanych w warunkach przymusu w czasie wojny, okupacji i Holokaustu. Analizując źródła archiwalne, artykuł uwypukla złożoną zależność władzy, oportunizmu i ideologii, która ukształtowała kolekcjonerstwo muzealne w tym kontekście. Dziedzictwo tych obiektów, nadal przechowywanych w Berlinie, rodzi pilne pytania dotyczące proweniencji, restytucji i odpowiedzialności współczesnych muzeów.