Społeczność LGBTQIA w muzeach australijskich: wskazówki programowe - Wrońska-Friend, Maria (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2020)
Artykuł pokrótce przedstawia ruch społeczności LGBTQIA w Australii pod koniec 20. wieku oraz rozwój programów muzealnych dotyczących tej grupy społecznej. W 1995 roku sekcja GLAMA (Gay and Lesbian Alliance of Museums Australia) przygotowała ‘Zalecenia Dotyczące Społeczności LGBTQIA w Programach i Praktyce Muzealnej’, w celu zachęcenia większej ilości muzeów tego kraju do włączenia tematyki LGBTQIA do swoich programów. Artykuł przedstawia główne założenia tego dokumentu.