Rola muzealnictwa w dekolonizacji ochrony dziedzictwa kulturowego mniejszości etnicznych na przykładzie Muzeum Kultury Wilamowskiej w Wilamowicach - Majerska-Sznajder, Justyna (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2026)
Artykuł przedstawia proces powstawania Muzeum Kultury Wilamowskiej w kontekście dekolonizacyjnego zwrotu w polskim muzealnictwie. Oddolne działania na rzecz odzyskania podmiotowości przez Wilamowian doprowadziły do powstania instytucji muzeum stworzonej przez marginalizowaną dotąd społeczność. Stanowi ona nie tylko przestrzeń ekspozycji, lecz także aktywne centrum rewitalizacji języka, tożsamości i kultywowania pamięci zbiorowej. Autorka, będąc badaczką, uczestniczką tego procesu i członkinią społeczności, ukazuje złożoność mechanizmów oporu wobec przemocy symbolicznej oraz potencjał głębokiej partycypacji lokalnej we współczesnych instytucjach kultury. To studium przypadku rzuca nowe światło na rolę muzeów jako narzędzi kulturowej sprawczości i transformacji.