Tarcia w świecie cyfrowym: Nowe spojrzenie na wiedzę specjalistyczną i innowacje w muzeach - Runnel, Pille; Alaru, Mart; Aljas, Agnes (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2026)
Terminy „transformacja cyfrowa” i „innowacja cyfrowa” są coraz częściej obecne w dyskursie politycznym i praktyce instytucjonalnej, jednak pozostają koncepcyjnie fragmentaryczne. Często ujęte jako postęp technologiczny lub digitalizacja zbiorów, te liniowe, techno-optymistyczne narracje pomijają codzienne trudności muzeów. Opierając się na wywiadach z profesjonalistami z dziedziny dziedzictwa kulturowego, autorzy artykułu przeanalizowali, jak zmiana cyfrowa jest kształtowana w kontekstach: mediatyzacji, przyspieszenia czasowego, translacji i zmiany instytucjonalnej, z których każdy umożliwia, a czasem blokuje innowacje. Zmiana cyfrowa jawi się nie jako pojedynczy proces, lecz jako negocjowanie tożsamości instytucjonalnej, wartości zawodowych i presji czasu. Tarcia nie są przeszkodami; skłaniają do refleksji nad znaczeniem i kierunkiem innowacji, obnażając ograniczenia strategii odgórnych i myślenia zorientowanego na produkt. Zmiana cyfrowa w muzeach pojawia się w codziennej praktyce, kształtowana przez strukturalne rozbieżności, fragmentaryczną wiedzę specjalistyczną i adaptację.