Po co nam muzea rolnictwa? Parę myśli wokół jubileuszu 150-lecia muzealnictwa rolniczego na ziemiach polskich - Ignatowicz, Hanna (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2026)
Utworzenie w 1875 roku Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie zainicjowało muzealnictwo rolnicze na ziemiach polskich. Prowokacyjne pytanie w tytule artykułu ma na celu wzbudzić refleksję nad historią, teraźniejszością i przyszłością muzealnictwa rolniczego. Na podstawie wybranej literatury przedmiotu ukazano etapy rozwoju polskich muzeów rolniczych i ich misji - od kolekcji o charakterze rolniczym, przyrodniczym i przemysłowym, które wykorzystywano praktycznie w gabinetach przy szkołach rolniczych, po instytucje muzealne. Ukazano również powojenne muzealnictwo rolnicze na przykładzie Muzeum Rolnictwa w Szreniawie i Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Podsumowaniem tematyki jest przedstawienie, na bazie doświadczeń wybranych muzeów zrzeszonych w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Muzeów Rolniczych (AIMA), wyzwań jakie stoją przed muzeami rolniczymi, w tym Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, na polu reinterpretacji dziedzictwa rolniczego.