Muzea w miejscowości Werchowyna, jako przykład zachowania historii, tradycji i etnografii - Kutaszczuk, Halyna (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2023)
W artykule przybliżono fenomen muzeów działających w Wiechowynie, jednym z głównych ośrodków huculszczyzny w Karpatach Ukraińskich. W tekście opisano ich historię, zakres zainteresowań, a także zarysowano trajektorie biograficzne ich założycieli. Celem artykułu nie jest analiza zjawiska, ale zaprezentowanie go szerszemu gronu odbiorców.