„Opętani literaturą”. O społecznym i kulturotwórczym potencjale festiwalu literackiego współorganizowanego przez Muzeum Witolda Gombrowicza . - Spólna, Anna (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2023)
Artykuł dotyczy festiwalu „Opętani literaturą”, który Muzeum Witolda Gombrowicza we Wsoli organizuje od 2016 roku we współpracy z szeregiem lokalnych instytucji kultury. Festiwal towarzyszy przyznaniu Nagrody im. Witolda Gombrowicza za debiut literacki prozą. Jako cykl wydarzeń jest oryginalną formą ożywienia myśli gombrowiczowskiej przez włączenie jej w nowe konteksty, ze szczególnym uwzględnieniem idei debiutu, młodości, prowokacji. Festiwal przyczynia się także do definiowania lokalnej tożsamości społecznej i kulturalnej. Jego organizowanie stało się impulsem do rozwoju oraz dywersyfikacji działań wsolskiego muzeum, które zyskało szansę na istotne współkreowanie współczesnego życia literackiego.