Ideologia, ekonomia, infrastruktura - fronty walki o cyfrową przyszłość: Recenzja książki Jana J. Zygmuntowskiego, Kapitalizm sieci. - Owczarek, Michał (Zagadnienia Naukoznawstwa, 2024)
Recenzja dotyczy książki Jana J. Zygmuntowskiego Kapitalizm sieci. Po omówieniu struktury książki następuje pogłębiona refleksja na temat niektórych kluczowych wątków publikacji. Poruszona zostaje kwestia ideologii , które powstają jako odpowiedź na przebieg cyfrowej transformacji. Następnie omówiona zostaje kwestia akumulacji pierwotnej i tego, jak rozegrała się na przestrzeni cyfrowej. Wreszcie przestrzeń cyfrowa zostaje usytuowana w kontekście materialnej infrastruktury.