Zniewalające pokusy nauki - Turner, Stephen; Chubin, Daryl (Zagadnienia Naukoznawstwa, 2024)
Dyskutowane są zmiany w nauce i ich znaczenie dla zrozumienia norm nauki oraz zwiększonego ulegania kontroli zewnętrznej, jakiej podlega transformacja nauki w obecnym reżimie ewaluacji, konkursów grantowych i komercjalizacji. Zadaje się także pytanie, czy rodzaj badań dotyczących fundamentalnych kwestii poruszanych w Podwójnej helisie został wyparty przez obecną organizację nauki.