Kariery, organizacja, współpraca.: Uwagi na marginesie lektury Daryla E. Chubina, Science Organizations and Careers: Essential Tensions. New York: Nova Science Publishers 2020 - Wierzchosławski, Rafał (Zagadnienia Naukoznawstwa, 2024)
Książka Daryla E. Chubina, Science, Organizations and Careers: Essential Tensions stanowi dobre uzupełnienie dyskusji o współpracy naukowej. Autor podejmuje refleksję nad własną karierą naukową, a później polityczną w adninistracji waszyngtońskiej (Beltway) oraz w organizacjach pozarządowych zajmujących się nauką. Jako świadek historii zwraca uwagę na przemiany, jakim podlegał namysł nad nauką zarówno w obrębie nauk społecznych i w świadomości decydentów określających jej finansowanie na poziomie federalnym, jak i w zmieniających się priorytetach organizacji pozarządowych wspierających studentów i młodych badaczy. Poszczególne rozdziały poświęcone są różnym aspektom karier naukowych, np. uwarunkowaniom funkcjonalnym w strukturach instytucjonalnych, kolejnym etapom kariery, współpracy zespołowej (w rozmaitych formalnych inter-, trans- i multidyscyplinarności), inkluzywności instytucjonalnej. Rozważania autobiograficzne nie tylko pozwolą polskiemu czytelnikowi zapoznać się z przemianami w obszarze nauki, technologii, badań i rozwoju w kontekście amerykańskim (w centrum światowym), lecz także skłonią go do namysłu nad analogicznymi przemianami, jakie zachodzą w krajach europejskich, ze szczególnym uwzględnieniem polskiej (pół)peryferyjności.