O możliwości zastosowania algorytmów sztucznej inteligencji do badań humanistycznych : Na wybranych przykładach - Radomski, Andrzej (Zagadnienia Naukoznawstwa, 2024)
Sztuczna inteligencja stała się jednym z najważniejszych elementów współczesnego świata. Jest wykorzystywana w różnych przejawach ludzkiej działalności. Odnosi także sukcesy w naukach przyrodniczych. W artykule podejmuje się problem zastosowania algorytmów sztucznej inteligencji do badania świata kultury, czyli tradycyjnego przedmiotu zainteresowań humanistów. Badacze kultury mają też coraz częściej do czynienia z wielkimi kolekcjami danych: big data. Dużych zestawów danych kulturowych nie da się badać za pomocą klasycznych metod. Autor postuluje, aby do badania współczesnych danych kulturowych użyć sztucznej inteligencji. Pokazuje przykłady takich badań - także z własnej praktyki badawczej. Omawia wybrane algorytmy i aplikacje, które można zastosować w humanistyce i w naukach społecznych. Autor uważa, że zastosowanie sztucznej inteligencji do badań w humanistyce może przynieść nowe rezultaty poznawcze i zmianę panujących do tej pory poglądów.