Analiza poziomu umiędzynarodowienia Zagadnień Naukoznawstwa w kontekście światowych studiów nad nauką i szkolnictwem wyższym - Kawalec, Paweł (Zagadnienia Naukoznawstwa, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest charakterystyka umiędzynarodowienia czasopisma Zagadnienia Naukoznawstwa. Głównym odniesieniem tej analizy jest baza Scopus, która odegrała kluczową rolę w przeprowadzonej przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego kategoryzacji polskich i międzynarodowych czasopism naukowych. Niniejsze opracowanie wykorzystuje pewne elementy wcześniejszych prac autora (Kawalec 2017, 2019). W analizie cytowań czasopisma Zagadnienia Naukoznawstwa zwrócono szczególną uwagę na źródła, które mają wysoką cytowalność w bazie Scopus, a także wyodrębniono główne obszary tematyczne cytowań.