Badania kryminalistyczne w zakresie wizualizacji śladów daktyloskopijnych - Wojtyczka, Władysław (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2023)
W kryminalistycznych badaniach daktyloskopijnych dużą wagę przykłada się do poszukiwania nowych rozwiązań i udoskonalania sprawdzonych metod ujawniania śladów daktyloskopijnych. W większości przypadków ślady daktyloskopijne nie są widoczne gołym okiem i wymagają zastosowania odpowiedniej techniki wizualizacji. Na miejscu zdarzenia policjanci techniki kryminalistycznej wykorzystują do tego celu proszki daktyloskopijne, których skuteczność uzależniona jest od rodzaju podłoża i czasu jaki upłyną od momentu pozostawienia śladów. W praktyce proszki stosowane są do ujawniania śladów na dużych, gładkich powierzchniach i tych których nie można zabezpieczyć w całości. W trakcie czynności procesowych policjanci dążą do tego żeby przedmioty, które mogą mieć związek ze zdarzeniem zabezpieczać w całości, a następnie w warunkach laboratoryjnych dokonywać ujawniania śladów. To właśnie w laboratorium możliwa jest wszechstronna analiza materiału dowodowego i wybranie skutecznej metody ujawnienia śladów. Ważnym elementem jest również możliwość przeprowadzenia badań kompleksowych w celu uzyskania maksymalnej ilości informacji z przekazanego do badań materiału. Czynności te wymagają wiedzy, doświadczenia i ścisłej współpracy podczas stosowania skutecznych metod badawczych, a także umiejętności przy podejmowaniu decyzji na temat kolejności pobierania próbek i przeprowadzania ich analiz.