Model zmiany polskiego samorządu w czasach zimnej wojny w perspektywie nauk o bezpieczeństwie - Brudnicka-Żółtaniecka, Jowita (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2023)
Samorząd terytorialny i jego ewolucja od czasów powstania nowoczesnego państwa może stanowić podstawę do obserwacji przemian zarówno politycznych i społecznych. Jest zatem łącznikiem pomiędzy kategoriami bezpieczeństwa państwa i bezpieczeństwa narodowego, a jakość jego funkcjonowania może być zmienną pomiaru efektywności demokracji wśród określonej społeczności. Cel badania przedstawionego w artykule pozostaje złożony: po pierwsze scharakteryzować proces ewolucji zmian w polskim samorządzie od czasów zimnej wojny do 1991 r.; po drugie: przedstawić graficzny model zmiany polskiej samorządności poprzez analizę systemową właściwą naukom o bezpieczeństwie.