Odległość między nauczycielem-uczniem a wpływ na relacje uczeń-uczeń w trakcie realizacji wybranych programów edukacyjnych - Mikulski, Kazimierz (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2024)
W latach 2013–2023 zrealizowano badania związane z nauczaniem informatyki i jej części składowych w edukacji szkolnej w kontekście proksemiki. Wyniki ujęto w monografiach: „Proksemika cyfrowej szkoły”, „Nauczyciel przestrzeni cyfrowej w kontekście proksemiki” i „Nauczanie programowania w kontekście proksemiki” oraz „Robotyka w edukacji w kontekście proksemiki”, a także „Kompetencje cyfrowe w edukacji w kontekście proksemiki” i „Aktywna tablica w edukacji w kontekście proksemiki”. W przywołanym obszarze zakończone zostało także badanie „Laboratoria przyszłości w edukacji w kontekście proksemiki”. Dogłębna analiza wskazanych pozycji uświadamia, że otrzymane wyniki badań powinny być rekomendowane do wykorzystania zarówno przez nauczycieli, jak i producentów pomocy dydaktycznych. Działanie to prawdopodobnie będzie sprzyjać podniesieniu efektów pracy w procesie edukacyjnym, co jest zgodne z oczekiwaniami środowiska oświatowego.