Rzeczywistość wirtualna w terapii zaburzeń przetwarzania sensorycznego - Majewska, Kamila; Kamper-Kubańska, Monika (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2024)
Rzeczywistość wirtualna coraz częściej stosowana jest w terapii zaburzeń przetwarzania sensorycznego. Odpowiednio dobrane oprogramowanie wraz goglami VR i dodatkowym oprzyrządowaniem rehabilitacyjnym sprzyjają pobudzaniu zmysłów oraz ich integracji, co w sposób wartościowy uwidacznia się w procesie terapeutycznym. Artykuł stanowi przegląd wyników badań lokujących się w tym obszarze. Pomaga zrozumieć przyczyny oraz korzyści wynikające z włączenia gogli VR do procesu terapii sensorycznej.