Wspomaganie kształtowania postawy patriotycznej wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym z wykorzystaniem nowoczesnych technologii na przykładzie strony internetowej „Witaj w Polsce” - Czapczyk, Dagmara; Dąbrowska, Wiktoria (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2024)
W dobie dynamicznych zmian społecznych i technologicznych oraz wyzwań współczesnego świata formy realizacji edukacji regionalnej ulegają innowacyjnym zmianom. Z jednej strony wskazaną edukację możemy realizować korzystając z nieograniczonych zasobów obiektów kulturalnych – muzeów, domów kultury czy centrów sztuki. Interesującym rozwiązaniem jest również wprowadzenie technologii do sali lekcyjnej, które niesie za sobą szereg możliwości potencjalnego zapoznania z tradycjami regionalnymi. Wyselekcjonowana w toku analiz oraz zaprezentowana strona internetowa może pomóc nauczycielom w efektywnym przekazaniu treści z zakresu edukacji społecznej. Dzięki atrakcyjnym materiałom graficznym i dźwiękowym możemy zaznajomić społeczność uczniowską z charakterystyką poszczególnych regionów ojczyzny, a tym samym zachęcić ich do samodzielnego odkrywania różnorodnych obszarów Polski.