Człowiek sformatowany - Kois, Magdalena (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2022)
Współczesna inżynieria społeczna wykorzystuje wszelkie dostępne narzędzia do stworzenia nowego modelu człowieka. Jest nim jednostka zrelatywizowana moralnie, podlegająca prawom rynku i znakomicie przystająca do narzuconych globalnie reguł życia. Kompresja czasu i przestrzeni jako wynik gwałtownego rozwoju technologii prowadzi do zatracenia się w teraźniejszości. Pomysł stworzenia człowieka ,,na teraz” dostosowanego do aktualnej rzeczywistości zawiera w sobie jednak także perspektywę przyszłości. Człowiek sformatowany będzie mógł wpasować się zawsze w to, co nowe. Bez moralnych zasad, odniesienia do jakiekolwiek tradycji będzie w stanie wtopić się w każde środowisko życia i funkcjonować według panujących w nim reguł.