Społeczne prawa i obowiązki człowieka względem państwa i Kościoła w perspektywie myśli świętego Augustyna z Hippony - Wachowicz, Marcin (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2022)
Celem artykułu jest pokazanie ponadczasowości, i uniwersalności myśli świętego Augustyna który łączył w swojej refleksje elementy filozofii greckiej z rzymskim prawem oraz tradycją chrześcijańską, w odniesieniu do struktur społecznych tworzonych przez ludzi. Prezentowany artykuł zajmuje się, obecną już w innych opracowaniach, kwestią społecznego wymiaru antropologicznej myśli świętego Augustyna. Wychodząc od człowieka jako podmiotu prawa tworzącego podstawową komórkę społeczną jaką jest rodzina, jej zadań oraz interakcji z innymi podmiotami społecznymi, tworzącymi społeczeństwo jako państwo świeckie civitas terrana oraz wspólnotę eklezjalnę czyli kościół jako państwo Boże civitas Dei. Te trzy sfery zobowiązań człowieka żyjącego w społeczeństwie, na które oddziałuje i które sam tworzy, związanych z określonymi obowiązkami, ale także prawami każdego człowieka wyznaczają strukturę artykułu, który stara się przedstawić każdorazowo ich specyfikę oraz niezbywalność, a także konieczne do ich funkcjonowania reguły współżycia, i łączące je wzajemne zależności.