System edukacji oraz kształcenie nauczycieli wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej w Norwegii - Michalczuk, Karol (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Artykuł prezentuje problematykę związaną z norweskim systemem edukacji, zwracając szczególną uwagę na edukację przedszkolną i początkowy etap edukacji szkolnej, a także system kształcenia nauczycieli wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej w Norwegii. Doboru treści dokonano na podstawie analizy literatury przedmiotu, ramowego planu nauczania obowiązującego w przedszkolach norweskich oraz podstawy programowej przedmiotów szkolnych w norweskim systemie edukacyjnym, aktach prawnych oraz oferty Uniwersytetu OsloMet w Oslo. Oparto się tu również na raportach i analizach statystycznych z norweskich baz danych dostępnych w Internecie oraz własnych doświadczeniach, wynikających z wieloletniej pracy w norweskim systemie edukacji.