Twórczość literacka dzieci i jej edukacyjny wymiar - Gołuńska, Katarzyna (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Rozwój twórczego myślenia jest istotny na każdej płaszczyźnie - a jak rozwijać twórczość dziecka w zakresie edukacji polonistycznej? Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie, jak zachęcać uczniów klas I-III do własnej twórczości literackiej. Obejmuje także zakres ćwiczeń, podzielonych tematycznie, mających na celu wspomóc kreatywność literacką uczniów, a także, jak nie pominąć celowości tworzenia i realizować zajęcia opierając się o techniki C. Freineta. W pracy podjęta jest również analiza przypadku - dziecka literackiego i jego twórczości od najmłodszych lat.