Kompetencje językowe i komunikacyjne dzieci/uczniów na poziomie przedszkolnym i wczesnoszkolnym w diagnozie nauczycielskiej-pedagogicznej. Rozwijanie funkcji językowych w sytuacji nauki zdalnej - Wieczór, Elżbieta (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Tematyka artykułu skupia się wokół komunikacji językowej dziecka w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Kompetencje językowe definiowane są jako kluczowe w rozwoju, a ich proces nabywania opisuje się w kontekście środowiska edukacyjnego i domowego. Określenie poziomu językowego rozwoju dziecka stanowi ważny obszar diagnozy pedagogicznej. Każdy nauczyciel wczesnej edukacji w codziennej obserwacji (dziecko w sytuacji zadaniowej i zabawowej) i relacji językowej z dzieckiem, staje się świadomym i kompetentnym diagnostą. Doświadczanie codzienności dziecka w sytuacji nauki zdalnej, pozwoliło zaobserwować i zdiagnozować, jak w okresie uczenia się on-line rozwija się język i komunikacja dziecka, manualność i grafomotoryka oraz świadomość pisma.