E-edukacja w czasie pandemii, pozytywne i negatywne strony - Siwiak, Nataniel (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Pandemia COVID-19 doprowadziła do zmian w funkcjonowaniu społeczeństw wielu krajów, m.in. w zakresie edukacji. Artykuł analizuje wpływ nauczania zdalnego na uczniów: ich psychikę i efektywność zdobywania wiedzy. W tym celu omówiono wybrane badania. Dodatkowo przeprowadzano ankietę wśród uczniów szkół podstawowych i średnich. Z badania wynika, że nauczanie zdalne ma znaczący, negatywny wpływ na uczniów; w jego wyniku pogorszyło się ich samopoczucie i gorzej zdobywali oni wiedzę w trakcie lekcji.