Bezpieczeństwo informacyjne RP w dobie COVID-19 - Berlińska-Wojtas, Paulina (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytania poświęcone realizacji działań zapobiegających dezinformacji w dobie pandemii COVID-19 na poziomie międzynarodowym i krajowym. Autorka analizuje dokumenty i konkluzje unijne oraz Strategii Bezpieczeństwa Narodowego RP 2020 oraz konfrontuje dokumenty z zadaniami podjętymi przez podmioty we współpracy z organizacjami społecznymi: projektami EUvsDisinfo, Mythbusters i #Fakenews. Autorka przeanalizowała trendy i zainteresowania społeczne związane z pandemią i dezinformacją wokół COVID-19.