System zarządzania bezpieczeństwem w nowoczesnej organizacji – aktualne wyzwania w obszarze przywództwa - Domżał, Piotr (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2023)
Bezpieczeństwo w nowoczesnej organizacji jest jednym z kluczowych elementów warunkujących optymalny rozwój podmiotów a zarządzanie bezpieczeństwem ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie i bezpieczeństwo pracowników, ale także na ogólną wydajność i konkurencyjność firmy. Analiza wielowymiarowych uwarunkowań bezpieczeństwa organizacji może odnosić się zarówno do przestrzeni podmiotowej, przedmiotowej czy procesualnej. Z uwagi na fakt, iż współczesne organizacje funkcjonują w warunkach rozwijającej i zmieniającej się gospodarki, to zarządzanie nimi wymaga kompleksowego rozpoznania sytuacji aktualnej, prognozowania, ciągłej identyfikacji zagrożeń oraz zarządzania ryzykiem. W obszarze zapewniania bezpieczeństwa, zarządzanie obejmuje umiejętność skoordynowania działań we wszystkich obszarach funkcjonalnych – w tym kontekście istotne znaczenie dla poprawy bezpieczeństwa ma skuteczne przywództwo.