Internet Rzeczy – zastosowanie, zagrożenia, bezpieczeństwo - Ciemcioch, Krzysztof (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2023)
Pojęcie Internet Rzeczy jest znane od początku XXI wieku, lecz mimo wielu zalet tej technologii wynikającej z jej użytkowania i wykorzystania, wciąż pozostaje spora grupa osób, która nie zdaje sobie sprawy, że korzystając ze smart urządzeń, tak naprawdę korzystają z najnowszych rozwiązań wchodzących w skład IoT. Celem artykułu jest zaprezentowanie zebranych informacji o Internecie Rzeczy, jego zastosowaniu i implementacji w różnych gałęziach gospodarki i korzyściach dla użytkowników w życiu codziennym. Kolejnym celem jest również identyfikacja zagrożeń IoT, wpływających na nasze bezpieczeństwo oraz samo zabezpieczanie przetwarzanych zbieranych danych.