Obecny stan edukacji medialnej w Ukrainie - Dereniuk, Mariana (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2024)
Rozwój postępu naukowego i technologicznego doprowadził dziś do tego, że społeczeństwo stopniowo wkracza w nową erę rozwoju, w której głównymi wartościami są informacja i wiedza. Globalna informatyzacja, gwałtowny wzrost szybkości wymiany informacji oraz zmiany w sposobach, formach i celach tej wymiany doprowadziły do pojawienia się nierówności informacyjnej - rozwarstwienia społeczeństwa wzdłuż nowych linii: tych, którzy wykorzystują nowe realia informacyjne i komunikacyjne dla własnego rozwoju, edukacji i uproszczenia codziennych zadań oraz tych, którzy znajdują się poza globalnym procesem i, ze względu na własną ignorancję, stają się przedmiotem wpływu i manipulacji. Celem artykułu jest określenie kluczowych aspektów rozwoju edukacji medialnej w Ukrainie i jej znaczenia dla funkcjonowania nowoczesnego społeczeństwa informacyjnego. Artykuł analizuje rolę edukacji medialnej w kontekście obecnych wyzwań i możliwości, jakie stwarza ona dla rozwoju umiejętności korzystania z mediów i krytycznego myślenia wśród obywateli.