Macierzyństwo w mediach społecznościowych – analiza zjawiska - Łazińska, Julia (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2024)
Niniejszy artykuł poświęcony jest analizie problematyki macierzyństwa poruszanej w mediach społecznościowych, a analizowanej z perspektywy matek (aktywnych w mediach społecznościowych), zarówno w okresie ciąży, jak i do 3. roku życia dziecka. Praca skupia się na analizie aktywności matek na portalach takich jak Facebook i Instagram, a także zawiera informacje dotyczące zagrożeń zarówno dla samych matek, jak i ich dzieci, jako skutek korzystania z platform społecznościowych. Ponadto praca przedstawia wyniki badań własnych przeprowadzonych metodą ilościową, z wykorzystaniem anonimowej ankiety przeprowadzonej online na próbie 76 kobiet. Badanie ukazało perspektywę matek dzieci do 3. roku życia funkcjonujących w środowisku mediów społecznościowych.