Nowoczesne technologie wykorzystywane w domach pomocy społecznej - Banasiak, Małgorzata; Wołowska, Agata; Ciesielski, Jacek (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2024)
Artykuł porusza kwestie nowych technologii wykorzystywanych w służbie drugiego człowieka, a szczególnie w opiece nad seniorami i osobami somatycznie chorymi. W artykule znaleźć można informacje na temat innowacji technologicznych, które znajdują zastosowanie zarówno w odniesieniu do sfery emocjonalno-społecznej (foka „Paro”), jak do zaspokajania potrzeb fizjologicznych (inteligentna szklanka, pieluchomajtki z sensorem przepełnienia).