Studium przypadku: Wykorzystanie Robota Emys w nauczaniu języka angielskiego dzieci - Śmieszek-Formela, Lucyna (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2024)
Nauczanie języka obcego stawia przed nauczycielami wyzwania związane z utrzymaniem zainteresowania i zaangażowania dzieci podczas zajęć. Jednym z nowoczesnych narzędzi wspomagających naukę języka angielskiego jest Robot Emys – interaktywny robot stworzony przez polską firmę Flash Robotics. Celem artykułu jest analiza wykorzystania Robota Emys w edukacji dzieci w wieku przedszkolnym na podstawie opinii nauczycielki języka angielskiego, która jako jedna z pierwszych użytkowniczek korzysta z tego innowacyjnego narzędzia, a także rozpoznanie jego zalet i ograniczeń. W badaniu wykorzystano metodę studium indywidualnego przypadku (ang. case study) oraz wywiad z nauczycielką korzystającą z urządzenia. Wyniki badania wskazują, że jest to doskonały środek dydaktyczny, który nie tylko uatrakcyjni lekcje języka angielskiego, ale przede wszystkim ułatwi jego naukę w pełni angażując dzieci w zajęcia.