Moralna lekcja z dwóch odmiennych miejsc pamięci - Krawiec, Adrianna (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2022)
elem artykułu jest charakterystyka polskiej i amerykańskiej polityki pamięci w kontekście zbrodni nazistów, w tym największej z nich Holokaustu. To w tych krajach w wyniku polityk pamięci uformowane zostały dwa największe na świecie, obok izraelskiego Yad Vashem, ośrodki muzealne upamiętniające ofiary nazistów: Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau i Narodowe Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie. Historia ich powstawania jest różnorodna, tak jak różne są to obiekty. Zarówno jednak ośrodek Auschwitz, jak i amerykańskie Muzeum Holokaustu są muzeami historycznymi i pełnią funkcję edukacyjną, ucząc o przynależności do grupy i narodu, danej cywilizacji. Zawierają one w sobie wiele lekcji, które uznać można za lekcje moralne.