Słowo o książce Marleny Jabłońskiej Dokumentacja specjalna w archiwach. Opis tradycyjny i komputerowy, Toruń 2011 - Turska, Samanta (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Przedmiotem opracowania jest monografia dr hab. Marleny Jabłońskiej, poświęcona podsumowaniu długoletniej praktyki archiwalnej w zakresie opracowania i opisu dokumentacji nie aktowej oraz nowym propozycjom w tym zakresie.