Obraz społeczności miejskiej na przykładzie wybranych powieści Ewy Ostrowskiej - Forma, Marzena (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest próba scharakteryzowania współczesnego mieszczaństwa, sportretowanego na kartach utworów Ewy Ostrowskiej pt. Sidła strachu, Abonent czasowo niedostępny, Pamiętaj o Róży, Co słychać za tymi drzwiami, Bez wybaczenia. Mieszczanie w wolnym czasie najczęściej spacerują po nowoczesnych centrach handlowych, oglądają telewizję, plotkują, podglądają sąsiadów lub piszą na nich donosy. Powieści Ewy Ostrowskiej są bezwzględną krytyką moralności mieszczan, odsłaniają ich wady i przywary. Dają jednocześnie syntetyczny obraz przemian, jakie zaszły w europejskiej cywilizacji w XX wieku.