Metody wspomagania nauki czytania i pisania u dziecka z obniżonym napięciem mięśniowym - Goliński, Tomasz (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Umiejętność czytania i pisania należy do podstawowych w dzisiejszym świecie. Sam proces jej nabywania jest złożony, wymagający zaangażowania wielu zmysłów, dobrej pracy ośrodkowego układu nerwowego, dobrego rozwoju inteligencji, motoryki i koordynacji. Coraz częściej dzieci mają diagnozowaną dysleksję lub dysgrafię i są poddawane odpowiedniej terapii. Nie zawsze jest ona wystarczająca, choć dziecko nie posiada deficytów intelektualnych. Powodem może być obniżone napięcie mięśniowe. Niniejszy artykuł ma na celu zweryfikowanie jakie metody i zasady w zakresie nauki czytania i pisania dla dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym są właściwe. Pytanie badawcze dotyczyło tego, czy przy założeniu jak powyżej dzieci te są w stanie dotrzymać kroku zdrowym rówieśnikom w szkole.