Ochrona bezpieczeństwa i porządku publicznego na terytorium państwa - Muzyczka, Karolina (Zbliżenia Cywilizacyjne, 2021)
Pojęcie bezpieczeństwa państwa ewoluowało przez wieki, a w ostatnich dekadach XX wieku szczególnie szybko zmieniało znaczenie. Wobec zmiany środowiska międzynarodowego na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX wieku i związanej z tym ewolucji postrzegania zagrożeń coraz większe znaczenie zaczęto przywiązywać do bezpieczeństwa pozamilitarnego. Zarysowała się tendencja, aby przez bezpieczeństwo państwa rozumieć wszystko, co może mieć jakikolwiek związek z zagrożeniem państwa i jego społeczeństwa. Zatem bezpieczeństwo, to stan dający poczucie pewności i gwarancje jego zachowania oraz szansę na doskonalenie