Pomiędzy kazuistyką a moralnym realatywizmem. Metafizyka w służbie teologii moralnej - Dutkiewicz, Tomasz (Teologia i Człowiek, 2011)
Rozważając w swej encyklice Fides et ratio służebną rolę, jaką filozofia pełni w odniesieniu do poszczególnych dyscyplin teologicznych, Jan Paweł II zwraca uwagę na szczególne znaczenie wsparcia, jakiego „służebnica mądrości” udziela teologii moralnej. „Teologia moralna – jak stwierdza Ojciec święty – jeszcze bardziej może [aniżeli, wspomniane wcześniej, teologia fundamentalna i dogmatyczna – przyp. wł.] potrzebuje wsparcia filozofii.