Monodia łacińska w XLI edycji Śpiewnika Kościelnego Ks. Jana Siedleckiego - Wiśniewski, Piotr (Teologia i Człowiek, 2016)
W związku z wydaniem kolejnego już wydania Śpiewnika kościelnego ks. Jana Siedleckiego artykuł podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie, w jakim stopniu dowartościowano w nim chorał gregoriański w świetle obowiązujących przepisów liturgicznych oraz na ile skorzystano ze skarbca muzyki gregoriańskiej w jego przygotowaniu. W tym celu przebadano zawarty w nim repertuar gregoriański, rozpatrując go pod kątem poszczególnych obchodów roku liturgicznego oraz porównując go z niemieckim śpiewnikiem Gotteslob z roku 2013. Wybór określonego kanonu śpiewów gregoriańskich i zamieszczenie ich w osobnym rozdziale polskiego zbioru sprawia wrażenie, iż repertuar ten jest kontynuacją wielowiekowej tradycji muzycznej Kościoła, umiejętnie dostosowaną do przeobrażeń wprowadzonych po Soborze Watykańskim II. Świadczy o łączności z Kościołem Powszechnym umożliwiając korzystanie z najbardziej podstawowego repertuaru gregoriańskiego podczas liturgii. Pomimo faktu wprowadzenia do liturgii jeżyków narodowych wciąż zajmuje on pierwsze miejsce, stanowiąc nieprzerwane źródło nowych twórczych inspiracji.