Jajka wielkanocne w początkach chrześcijaństwa - Rucki, Mirosław; Abdalla, Michael; Benyamin, Ashraf (Teologia i Człowiek, 2015)
Jajka wielkanocne są obecne tradycjach chrześcijańskiego Wschodu i Zachodu, a także w judaizmie. Mimo że symbolika żydowska (pokarm żałoby), pogańska (kult płodności) i chrześcijańska (zmartwychwstanie) pozornie niewiele mają wspólnego, jednak wydaje się możliwe połączenie tych symboli we wczesnym okresie chrześcijaństwa. W czasie bowiem, kiedy jajko zostało włączone przez Żydów do liturgii paschalnej, Kościół zdobywał nowych wiernych w Europie, Mezopotamii i Afryce Północnej, gdzie często biskupami zostawali wyznawcy Chrystusa pochodzenia żydowskiego. Artykuł omawia warunki historyczno-kulturowe, w jakich jajko zostało włączone do chrześcijańskiego świętowania Wielkanocy w Kościele jerozolimskim, koptyjskim oraz antiocheńskim.