Czym była rewolucja 1968 roku dla Kościoła katolickiego? Historyczny i społeczny kontekst powstania encykliki Humanae vitae - Kućko , Wojciech (Teologia i Człowiek, 2025)
Celem artykułu jest analiza politycznego, historycznego i teologicznego kontekstu powstania encykliki Pawła VI Humanae vitae oraz wpływu reformacji, rewolucji francuskiej i bolszewickiej na przemiany obyczajowe lat 60. XX w., określane mianem rewolucji seksualnej. W każdym z tych ruchów można dostrzec próby zakwestionowania tradycyjnej moralności seksualnej i chrześcijańskiej antropologii. Współczesny spór o religię domaga się zgłębienia istoty tej rewolucji, ponieważ dyskusja o seksualności, małżeństwie i rodzinie może w najbliższych dziesięcioleciach pozostać jednym z głównych punktów spornych w łonie Kościoła rzymskokatolickiego.