Religious Vows as a Path to Union with God: Father Anselm Gądek’s Theology of Consecrated Life - Gałązka , Włodzimierz (Teologia i Człowiek, 2025)
Śluby zakonne jako droga do zjednoczenia człowieka z Bogiem. Refleksja na temat życia konsekrowanego w pismach o. Anzelma Gądka Autor artykułu podejmuje analizę pism ojca Anzelma Gądka OCD, ze szczególnym uwzględnieniem jego refleksji teologicznej na temat rad ewangelicznych: ubóstwa, czystości i posłuszeństwa. Zdaniem o. Gądka śluby zakonne nie są jedynie formalnym zobowiązaniem, lecz świadomym i dobrowolnym oddaniem się Bogu, możliwym wyłącznie dzięki Jego łasce. O. Anzelm przedstawia śluby jako dar dla Kościoła powszechnego, który umożliwia codzienne naśladowanie Jezusa w miłości. Ubóstwo rozumiane jest jako dziedzictwo Boże, które uwalnia osobę konsekrowaną od przywiązania do dóbr materialnych, aby mogła otrzymać prawdziwy skarb Nieba. Czystość interpretowana jest jako zapowiedź zaślubin z Chrystusem, czyli jedności eschatologicznej Oblubieńca z Kościołem. Posłuszeństwo natomiast uzdalnia osobę konsekrowaną do poddania się woli Bożej poprzez zaufanie i służbę we wspólnocie. Wspólnie śluby te są dla osoby konsekrowanej drogą ku prawdziwej wolności, która pozwala zbliżyć się do Chrystusa i dawać świadectwo Jego obecności w świecie.