Hermeneutyka przestrzeni liturgicznej w służbie ewangelizacji na przykładzie kościoła pw. św. Jana Pawła II w Szczecinie - Krzystek, Andrzej (Teologia i Człowiek, 2025)
Kościół zbudowany w latach 2016-2025 stanowi wotum wdzięczności za osobę i życie św. Jana Pawła II, a także za sakrament chrztu udzielony Pomorzanom przed dziewięciuset laty (1124-1125) przez św. Ottona z Bambergu podczas misji chrystianizacyjnej. Współpraca teologa, architekta i wielu twórców w powstaniu tego dzieła sięga do tradycji Kościoła, wskazuje na pogłębioną refleksję biblijno-teologiczną i daje poczucie sacrum. Ikonografia świątyni, odwołując się do początków Kościoła powszechnego, a także początków Kościoła partykularnego na Pomorzu, zwraca uwagę na jedność wiary, która oparta jest na wyznaniu Piotra. Stylistyka nawiązująca do sztuki romańskiej XII i XIII wieku łączy czasy współczesne z czasem pierwszej ewangelizacji Pomorza. Troska o ikonografię i miejsca celebracji sprawia, że przestrzeń liturgiczna staje się miejscem kerygmatu i ewangelizacji. Publikacja wskazuje potrzebę refleksji liturgistów i twórców sztuki nad wieloma zagadnieniami natury teologicznej i praktycznej dotyczącymi wzajemnej relacji architektury, sztuki i liturgii.