Saint Nicholas of Myra’s Pedagogia Pauperum - Werbiński, Ireneusz (Teologia i Człowiek, 2025)
Pedagogia pauperum św. Mikołaja z Myry Autor artykułu, dostrzegając narastające problemy wychowawcze w wielu przypadkach wydające się nie do pokonania przy zastosowaniu nawet najlepszych wskazań pedagogicznych, stawia pytania między innymi o to, gdzie tkwi siła ponadczasowości wychowawczej św. Mikołaja. Nie przeprowadzając wnikliwszych badań, autor niczego nie twierdzi, ale jest faktem, że w wielu przypadkach pedagogia św. Mikołaja wydaje się skuteczna, chociaż nie opiera się na założeniach czy teoriach wychowawczych, a bardziej na przykładzie osobowym. Artykuł wybiórczo – w oparciu o literaturę, kult i tradycję ludową – próbuje ukazać na podstawie przypadku św. Mikołaja cechy osobowe współczesnego wychowawcy i kierunki pedagogii.