„Parafialne rady duszpasterskie” – próba odnowy struktury ku modelowi diakonijnemu - Drzycimski, Arkadiusz (Teologia i Człowiek, 2025)
Teologiczny sens PRD wpisany jest w konstytutywną rzeczywistość Kościoła, co znaczy, że jest on „Ciałem Chrystusa”, które rodzi „duchowość komunii”. Owocna realizacja duszpasterstwa wymaga ciągłego zaangażowania zarówno duchownych jak i świeckich. PRD stanowią ważne gremium wspomagające aktywność pastoralną Kościoła. Magisterium Kościoła w wielu dokumentach podkreśla konieczność aktywizacji świeckich w realizację duszpasterstwa. Zaproponowany model diakonijny stanowić może odpowiedź na potrzebę przezwyciężenia podziału, jaki w dalszym ciągu rysuje się w Kościele w Polsce, na aktywnych duchownych i pasywnych świeckich. Aktywizacja świeckich np. w procesie synodalnym wymaga przekazania części kompetencji świeckim, w ramach otrzymanych posług, chcących brać odpowiedzialność za Kościół.