Pedagogia pokoju w nauczaniu papieża Franciszka - Zarembski, Zbigniew (Teologia i Człowiek, 2025)
Zagadnienie pokoju zajmowało kluczowe miejsce w nauczaniu papieża Franciszka, który zarówno w licznych dokumentach jak i podczas różnych wystąpień z determinacją podkreślał, że „nie ma przyszłości bez pokoju”. Zadanie troski o pokój spoczywa szczególnie na każdym ochrzczonym, który winien być „narzędziem pokoju i wiarygodnym świadkiem pojednania”, jak również i na wszystkich ludziach dobrej woli. W publikacji prezentującej nauczanie papieża Franciszka o pokoju, ukazane zostały uwarunkowania pedagogii pokoju a zwłaszcza przeszkody na drodze jej realizacji. Szczególną trudnością we współczesnym świecie jest brak braterstwa wśród społeczności ludzkiej i ciągle wywoływane konflikty zbrojne. Autor przybliża koncepcję pokoju w nauczaniu papieża Franciszka i omawia wybrane drogi budowania pokoju, mające zawsze na uwadze dobro każdego człowieka i jego prawo do godnego życia. W podsumowaniu przywołuje papieski apel do nieustannej troski o pokój, który nie buduje się bronią, ale „wyciągniętymi rękami i otwartymi sercami”.