Funkcje liturgiczne wynikające przyjęcia święceń niższych w dokumentach synodów starożytności - Mieczkowski, Janusz (Teologia i Człowiek, 2025)
Na synodach w starożytności podejmowano decyzje o wielu aspektach życia Kościoła. Choć były to przede wszystkim sprawy doktrynalne, to jednak część kanonów dotyczyła spraw związanych z liturgią i duchowieństwem. W artykule tym analizie poddane zostały kanony synodów odbywających się w wiekach od IV do VI, zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. Poszukiwano w nich informacji o funkcjach liturgicznych tych, którzy przyjęli niższe święcenia kapłańskie, czyli: ostiariuszy, egzorcystów, lektorów, akolitów i subdiakonów. Dzięki temu możemy poznać, w jaki sposób kształtowały się obowiązki duchowieństwa niższego w starożytnym Kościele oraz to, które z nich obowiązują do dziś.