Proces globalizacji a media społecznościowe w świetle nauki społecznej Kościoła katolickiego - Prondzinski, Waldemar (Teologia i Człowiek, 2025)
Globalizacja obejmuje unifikację życia we wszystkich jego przejawach. Dotyczy polityki, gospodarki, mediów, socjologii, komunikacji i kultury, ale także wymiaru religijnego. Proces ten został wzmocniony i przyśpieszony przez interaktywne aplikacje internetowe z dwukierunkową wymianą treści – media społecznościowe. Ułatwiają one przekaz informacji i dają możliwość budowania globalnych relacji, ale niosą z sobą liczne zagrożenia i utratę znaczenia wartości fundamentalnych dla osoby ludzkiej oraz osłabiają poczucie wspólnoty i prowadzą do osamotnienia. Kościół katolicki dostrzega oba te aspekty i w zakresie nauki społecznej wzywa do etycznego kształtowania globalizacji i mediów. Wybrzmiało to w treści dokumentów posoborowych oraz papieskich, począwszy od św. Jana XXIII po papieża Franciszka.