Katechumenat w przygotowaniu do życia małżeńskiego - Pyźlak, Grzegorz (Teologia i Człowiek, 2025)
Pomyślna sytuacja wspólnoty małżeńskiej i rodzinnej wpływa pozytywnie na funkcjonowanie społeczności ludzkiej i chrześcijańskiej. Dlatego od najmłodszych lat należy ukazywać dzieciom i młodzieży chrześcijańskie postrzeganie sakramentalnego małżeństwa, w budowaniu których, istotne znaczenie ma kształtowanie dojrzałego podejścia do wiary oraz praktyk religijnych. W przygotowaniu do małżeństwa ważne jest odpowiednie przepracowanie jego faz i etapów, aby uchronić małżonków od traumy rozstania. Dlatego Kościół wychodzi z propozycją wprowadzenia drogi wtajemniczenia katechumenalnego dla osób przygotowujących się do małżeństwa i życia rodzinnego, inspirowanego katechumenatem chrzcielnym. Celem takiego przygotowania ma być bardziej świadome przeżywanie sakramentu małżeństwa.