At the source of the Christian concept of evil — St. Augustine and St. Gregory of Nazianzus. Side notes on Marian Zdziechowski's work, Pessimism, Romanticism and the Foundations of Christianity - Kroczak, Justyna (Teologia i Człowiek, 2025)
U źródeł chrześcijańskiej koncepcji zła – św. Augustyn i św. Grzegorz z Nazjanzu. Uwagi poboczne na temat pracy Mariana Zdziechowskiego, Pesymizm, romantyzm a podstawy chrześcijaństwa W artykule podjęto próbę rewizji interpretacji zła w filozofii św. Augustyna dokonanej przez Mariana Zdziechowskiego oraz oceny jej zasadności poprzez odtworzenie historycznego kontekstu intelektualnego postulatów Augustyna. Te ostatnie są zestawione i porównane z wypowiedziami jego patrystycznych rówieśników ze świata greckojęzycznego (Ojców Kapadockich) oraz z koncepcją zła u Plotyna, wybitnego filozofa późnego antyku. Przegląd wypowiedzi Kapadocczyków pomaga ustalić zakres homogeniczności chrześcijańskiego podejścia do problemu zła, natomiast plotyńska metafizyka zła zostaje prześledzona w celu odtworzenia niezbędnego tła dla poglądów św. Augustyna, które Zdziechowski pomija. Koncepcja zła jako zjawiska pozbawionego treści, rola wolnej woli w zwalczaniu zła oraz rola cierpienia w życiu duchowym są poddane przeglądowi i dyskusji. W tym kontekście autor dochodzi do wniosku, że interpretacja doktryny św. Augustyna przez Zdziechowskiego jako pesymistycznej nie jest wystarczająco uzasadniona.