Święcenia i posługi w Kościołach wschodnich i w Kościele rzymskokatolickim: istotne podobieństwa i różnice - Bartocha, Waldemar (Teologia i Człowiek, 2024)
Problematyka niniejszego studium oscyluje wokół kwestii święceń i posług w tradycjach chrześcijańskiego Orientu. Pierwsze dwa punkty artykułu przedstawiają ich klasyfikację oraz różnice w zakresie terminologii pomiędzy Kościołami wschodnimi a Kościołem rzymskokatolickim. Natomiast w ostatnich dwóch punktach zostały omówione głównych linie rozwoju obrzędów święceń i posług na Wschodzie i na Zachodzie oraz wyodrębnione podobieństwa i różnic w strukturze ich celebracji, zwłaszcza jeśli chodzi o ich zasadniczy rdzeń, jakim jest nałożenie rąk połączone z modlitwą.