Od redakcji - Brzeziński, Daniel (Teologia i Człowiek, 2024)
Trzeci numer kwartalnika „Teologia i Człowiek” w 2024 roku otwierają artykuły podejmujące problematykę teologiczno-prawną. Ksiądz Adam Jaszcz wskazuje teologiczne i prawnokanoniczne argumenty, które znalazły się u podstaw nowelizacji Księgi VI Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 roku, dokonanej przed kilku laty przez papieża Franciszka. Natomiast ks. Krzysztof Kiełpiński – w świetle znowelizowanych przepisów kanonicznego prawa karnego w Kodeksie Prawa Kanonicznego – omawia problem dobrowolnego i bezprawnego porzucenia świętej posługi. W aktualnym numerze naszego pisma nie zabrakło również opracowań z pogranicza teologii i filozofii. Robert Warchał ukazuje istotne związki doktryny św. Augustyna z filozofią egzystencjalną uprawianą w naszych czasach. Ksiądz Marian Machinek zaś pyta o warunki współczesnego dialogu między wiarą, nauką i techniką. Do Tertuliańskiej diady Aten i Jerozolimy, która symbolicznie określa relację wiary i rozumu, dodaje jeszcze trzecie miejsce: Dolinę Krzemową, co oznacza nowy typ związku nauki, techniki i obrazu świata, stanowiący wezwanie dla odnowionej refleksji filozoficzno-teologicznej. W dziale „Teologia” zamieściliśmy także artykuł Mirosława Ruckiego poświęcony zagadnieniu niezwykle popularnego „postu Daniela”. Autor dokonuje bardzo ciekawego porównania stosowanych dzisiaj diet warzywno-owocowych, w zasadzie pozbawionych jakichkolwiek odniesień teologicznych, do znanego z kart Biblii postu proroka Daniela. Tematyczną różnorodność proponowanych w dziale „Teologia” tekstów dopełnia opracowanie ks. Jarosława Lisicy przedstawiające teologiczne aspekty służby strażackiej, która – choć zdominowana przez czynniki techniczne i ratownicze – niesie ze sobą liczne wyzwania psychiczne, duchowe i moralne, w tym radzenie sobie z traumą i stresem oraz szereg dylematów etycznych związanych z wypełnianiem odpowiedzialnej misji społecznej. Z kolei ks. Jan Szczych przypomina okres ofiarnej posługi kapłańskiej św. Józefa Sebastiana Pelczara jako wikariusza w parafiach Sambor i Wojutycze. Artykuł jest swoistym wyrazem wdzięczności wobec tego wielkiego pasterza Kościoła, biskupa przemyskiego w latach 1900–1924, w setną rocznicę jego śmierci. W dziale „Rodzina” zostały opublikowane dwa teksty. W pierwszym z nich – o charakterze historycznym – ks. Kazimierz Skoczylas opisuje troskę Kościoła o trzeźwość rodzin na terenach polskich na przełomie XIX i XX wieku. Niestety, paląca konieczność promocji abstynencji i trzeźwości wśród Polaków nie przynależy jedynie do przeszłości i jest wciąż niezwykle aktualna. Nie mniej aktualne i niebezpieczne jest zjawisko osłabienia, a niekiedy wręcz załamania relacji społecznych, będące konsekwencją niedawnej pandemii COVID-19, która sparaliżowała dotychczasowe funkcjonowanie świata. Sytuacja ta nie ominęła rodzin, które zostały zmuszone do szczególnej koegzystencji związanej z brakiem możliwości opuszczania domu. Okazuje się jednak – co wykazują ks. Sławomir Tykarski i ks. Zbigniew Zarembski na podstawie przeprowadzonych badań – że silna wiara i jej praktykowanie dopomogły wielu małżonkom i rodzinom w radzeniu sobie w trudnym czasie pandemii w procesie kształtowania pozytywnych relacji małżeńskich i wewnątrzrodzinnych.